Jaro 2021

Závěrečným Kufrováním s posezením a závodem na kolech s OB mapou náš oddíl ukončil jarní část sezony.

Do letošního roku jsme vstoupili stále s COVID omezeními a tak jsme trénovat v tělocvičně nemohli. Nezbylo než pořádat tréninky venku tak, abychom se nesetkávali. Znovu jsme tak tréninky připravili na celá den a vytvořit startovní okna pro rodiny.

Zima byla letos bohatá na sníh i v okolí a tak jsme několik tréninků uspořádali na lyžích a určitě to byla zajímavá změna.

Když sníh nebyl běhali jsme klasiku. Díky množství map našeho oddílu jsem tak mohli běhat pokaždé jinde. Našich tréninky pak využívali i orienťáci VCB (oddíl v Českých Budějovicích).

Oficiální sezona oblastních závodů byla v nedohlednu a tak jsme své schopnosti mohli prověřovat v Kufrování pro školáky a především v Dětské lize na kterou zavítali i běžci z jiných oddílů a vesměs se běhala v nových prostorech, kde se OB ještě nikdy neběžel. Především Jindřichohradečtí byli hojnými účastníky. Výsledky některých byly velmi slibní, ale pořád nešlo o oblast. Pěkně jsme si také zaběhli na závodě u Jindřichova Hradce, který byl také uspořádán v režimu startovních oken.

Z postupem jara se situace začala zlepšovat a tak jsme mohli běžet i závody jinde. Výsledky v těchto závodech byly nadějné. Do těchto předsezónních závodů patřilo i neoficiální mistrovství NOB za loňský rok. Bylo nutno rozdat nakoupené medaile a tak jsme závod uspořádali i jako neoficiální. Na vlastní nočák moc závodníků nepřijelo. Většina dala přednost večerní alternativě. Přesto jsme mohli na startu nočního závodu vidět i hodně kvalitní závodníky. Martanová Lea (D16 – po jarní části vede žebříček A) vyzkoušela nejdelší trať a suverénně vyhrála. Za sebou nechala až na jednoho i závodníky běžící denní závod. V tomto závodě jsme získali nevídané množství mistrovských medailí. Celkem jich bylo jedenáct z toho 5 zlatých (4 stříbra a 2 bronzy). Dalo by se říci žně nebo výborná práce trenérů 🙂 Pravda je však trochu jinde. Spíš nízká účast na nočních obecně, nejen v naší oblasti, způsobila nebývalou nadílku. I tak se výkonost žactva a dorostu našeho oddílu zvedla. Uvidíme jak si povedeme na nočním mistrovství 2021 na podzim, které také pořádáme. Jelikož chceme, aby byla konkurence vysoká i na podzim podpoříme účast pěknými cenami pro všechny závodníky oblasti. Po nočním závodě pak pokračovala Dětská liga za účasti téměř dvouset závodníků a jelikož se běželo na nové mapě na pěti tratích bylo možno srovnání napříč kategoriemi. Naše výsledky byly slibné.

Asi nejzajímavějším závodem před začátkem opožděné oficiální sezóny byl měřený trénink u Chotěboře, který proběhl ve formátu i účasti běžného oblastního závodu. Potěšující byl zisk čtyř medailí, i když výsledky se zatím stále nevyhlašovali. Více v předešlém článku.

První oblastní dvojzávod proběhl z naší strany za nízké účasti. Někteří dali přednost jiné oblasti a po docela velkém počtu závodů ostatních i velké vzdáleností většina nejela. Přesto pěkně zaběhla v sobotním závodě Nora na čtvrtém místě v oblasti – D14 (v neděli neběžela) a Zita první v oblasti nedělním závodě – D16 (v sobotu neběžela).

Vrchol oblastního jara tak pro náš oddíl bylo mistrovství na klasické trati u Žďáru nad Sázavou. Jelo nás sedm statečných a získali jsme stejný počet mistrovských titulů jako v předešlé sezoně ve všech třech oblastních mistrovství (sprint, krátká, klasika). V kategorii D10 vyběhla bronz Nela, v D16 zlato získala Zita a v D18 brala stříbro Eliška. Na čtvrtém místě v D14 skončila Nora.

Pěkné výsledky pak děvčata potvrdili v žebříčku B. Všechny čtyři závody se běželi za účasti mnoha závodnic žebříčku A a naše děvčata si nevedla špatně. Ve vysoké konkurenci dokonce Eliška dosáhla na třetí místo. V pořadí žebříčku B po jarní části je pak Eliška v D18 průběžně druhá a Zita v D16 třetí.

Jaro bylo tedy opravdu úspěšné. Když vezmeme v potaz, že naše dorostenky začínali v době, kdy ostatní současné soupeřky již běhali vrcholové závody žákovských kategoriích je pořád prostor k růstu. Určitě přijde vhod vyzkoušet i více rozmanitých terénů. Často běháme terény i když pěkné sále podobné v okolí Tábora a na Vysočině. Při změně charakteru terénu tak vzniká menší hendikep, který bude z rostoucím počtem doběhlých závodů klesat.

Přes léto nás čeká především odpočinek a několik letních závodů našeho klubu. Na závěr léta pak týdenní soustředění v České Kanadě s účastí na třídenních závodech Interkompasu. Soustředění bude i potřebnou přípravou na podzimní část sezony.

Oddílu se povedlo naše členy i zabezpečit. Kromě standardního hrazení startovného, se na jaře povedlo zabezpečit příspěvek na benzín na veškeré závody. Také se hradilo ubytování na národním žebříčku B u Holic. Pro členy se dále povedlo koupit běžecké kalhoty a těm co neměli dresy a oddílové bundy. Materiálně jsme vybaveni na takové úrovni, že každý kdo běhá pravidelně má dlouhodobě zapůjčen mimo běžného čipu i ten bezkontaktní. Buzoly a GPS jsou pro zájemce samozřejmostí. Za finanční podporu činnosti oddílu děkujeme především městu Tábor, Jihočeskému kraji a Agentuře sportu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ubytování na OB mapě

Stříbrné Hutě

Závody

Podpořili nás

Kontakty

Mail: ob@okstrelka.cz
Mob.: 777 603 927

Přihlásit