I sport lze dělat levně

I sport lze dělat levně. Je to přece především zábava a díky veřejné podpoře není třeba veškerou finanční tíhu přenášet na mladé sportovce. O to více to platilo v této zvláštní sezoně ovlivněné epidemií coronaviru.

Díky různým omezením se těch oblastních a republikových závodů konalo jen poskrovnu a to pouze od půlky června do začátku října. O to více bylo nutno se soustředit na klubovou úroveň, která byla letos nebývale bohatá.

Ale popořádku. První část sezony tak byla ve znamení pouhých tří oblastních mistrovství v měsíci červnu. Přišli jsme sice o jarní soustředění v Berlíně, oblastní soustředění na Pařezu, ale klubových závodů a tréninků bylo celá řada, počínaje Dětskou ligou přes Kufrování až po řadu tréninků. Je pravda, že vše probíhalo bez vzájemného setkávání (až na červen), ale běhalo se. Každá akce tak probíhala většinou od rána až do večera.
Jak jsme si vedli bylo rozebráno v článku o jarní části sezony na našem webu.

Léto bylo ve znamení našeho letního soustředění a několika námi pořádaných závodů. Pět dnů s OB bylo jistě zajímavým zpestřením léta. V rámci těchto závodů jsme zavítali do různých terénů v lesích v okolí Tábora až po jeden závod v městském lesíku. Nejzajímavější letní závod pak proběhl v lese u Dražiček na nové mapě. Závod byl připraven ve formátu Dětské ligy a tak nechyběla ani fáborkovaná trať. Těžký terén plný skalek a terénních detailů i vysoké teploty prověřily především na nejdelší trati schopnosti účastníků, kterých přijelo poměrně mnoho a tak se mohlo i srovnávat. Zchladit jsme se v létě pak mohli při OB bruslením, které proběhl na zimním stadionu v Táboře. Poslední letní závod byl tradičně netradiční MikroOB u Plané nad Lužnicí.

Závěr léta již patřil zmiňovanému letnímu soustředění, tentokrát ve Svaté Kateřině u Dvora Králové nad Labem. Krásný kemp i terén v okolí poskytl perfektní zázemí. V závěru soustředění jsme se účastnili třídenních závodů „Cena východních Čech“. Konkurence byla vysoká, ale nevedli jsme si vůbec špatně. Díky podpoře Ministerstva obrany se i cena pro děti za sedmidenní soustředění včetně jídla, ubytování i startovného na závodech povedla stlačit pod 1 500 Kč. Na přepravu byl pak poskytnut příspěvek. Krátký článek k soustředění byl uveden na webu.

Soustředění pak poskytl ideální přípravu na podzimní část sezony, která se však vměstnala do září a prvního víkendu v říjnu. Celkem proběhlo pět závodů.

Výsledky byly zas o trochu lepší než v loňském roce, na každém závodě jsme urvali nějakou bednu takže celková spokojenost. Jak jsme dopadli v celkovém žebříčku je uvedeno na konci článku.

Kapitola samo pro sebe tak byl náš první pořádaný oblastní závod. Závod proběhl v zajímavém skalnatém terénu u obce Choustník. Zázemí nám poskytla místní základní škola. Počasí nám přálo a i organizačně klaplo skoro vše stoprocentně. Celkem na náš první závod zavítalo něco málo přes tři stovky účastníků. Další oblastní závody, které jsme měli letos pořádat byly zrušeny. I tak můžeme být spokojeni.

Jelikož oblastní sezona skončila z důvodů opětovných restrikcí nezvykle brzy zbyly nám především klubové akce. I když jsem jak k závodům tak tréninkům přistoupili jak na jaře a startovali jsme po celý den, tentokrát jsme při všech akcích využili sportiden. Bylo tak objektivnější srovnání výsledků a hlavně mezičasů. Díky tomu se dali lépe vyhodnocovat chyby.

Prvníma třemi závody začalo Kufrování sezony 2020/21 a pěti závody pokračovala Dětská liga Táborska, kterou zakončila tradiční Závěrka na Štěpána při které se rozdávaly ceny pro nejlepší a za nejvíce účastí. Jelikož na ligu zavítalo letos i více přespolních běžců zvýšila se i trochu konkurence. Velkou pochvalu si zaslouží všichni pravidelní účastníci a vítězové kategorií, kteří z našeho oddílu letos byli H10 Vojta K., D12 Nela L., H12 Antonín W., D14 Nora P., H14 Jan W. a D16 Eliška Č.

K podzimu tradičně patří Liščí troják, který je i zároveň klubovým přeborem jak ve sprintu, tak na krátké i klasické trati. Jak to vše dopadlo si můžete přečíst v článku na webu. Letos však troják náramně vyšel Zitě P., která byla nejrychlejší ve všech částech. V jednotlivých částech se také rozdávaly medaile pro danou věkovou kategorii. Ve sprintu do 10 let zaběhla nejrychleji Nela L., na krátké do 14 let nejlépe zvládl trať Jan W. Do 18 let pak klasiku výborně zaběhla již zmiňovaná Zita P., která byla i absolutním vítězem Liščího trojáku bez omezení věku.

Letos poprvé došlo i na klubové štafety dvojic. Štafety se losovali tak, aby byli šance trochu vyrovnané a to se skutečně povedlo. Nakonec si prvenství odnesly Zita P. a Jolanka D., před Jakubem K. s Nelou L.. Třetí doběhla štafeta Viktor S. a Aneta L.

V závěru roku pak pořádal oddíl SC vebr-sport B (Kotnov) veřejný závod – nočák, kam jsme také zavítali. Škoda že při tomto závodu se šlo cestou nejnižších nákladů za každou cenu. Ani nový terén by neuškodil. Tak by šla možná objektivně zhodnotit i výkonost. Krátký popis tohoto a několika závodů DL je zmíněn v článku zde.

Díky finanční podpoře Ministerstva obrany, Ministerstva školství a tělovýchovy, Jihočeskému kraji, městu Tábor, Českému svazu orientačních sportů drobným přispěvatelům, ale především dobrovolné činnosti našich členů se povedlo akce pro veřejnost připravit bezplatně na velkém množství nově zmapovaných prostorů. Členům se pak letos hradilo startovné na oblastních a prázdninových závodech, s příspěvkem na náhradu benzínu u vybraných závodů a příspěvkem na soustředění. Pro aktivní mladé členy (žáci a dorost) se povedlo zajistit GPS hodinky a bezkontaktní čipy. Obyčejné čipy a buzoly je pak možno zapůjčit každému. Letos kromě nákupu dresu novým členům se povel zajistit i nákup bund pro členy za symbolických 100 Kč a nákup čelenek (čepic), které byly nakonec zdarma. Letos se povedlo doplnit i klubový materiál na pořádání závodů (především pro oblastní závody) a podařilo se zakoupit i klubový stan, který jsme využily při několika akcích.

I když zdaleka nepatříme k největším příjemcům veřejné podpory a to ani v rámci našeho sportu. Finanční prostředky se daří využívat efektivně.

Na závěr ještě jednou poděkování všem kdo náš oddíl podpořil a nebo přiložil ruku k dílu. Níže uvádím konečné pořadí oblastních žebříčků. Jsou dva. První je celoroční, kde jsou započítané i tři jarní závody. Druhá se skládá pouze z podzimních závodů. Tento druhý žebříček byl sestavován pro přidělení výkonnostních licencí pro příští rok na základě trochu nesmyslného nařízení svazu.

Doufejme, že i příští sezona bude na klubové úrovni tak bohatá, bude se víc běhat oblast a hlavně sezona proběhne již bez omezení.

Celkový letošní žebříček. Zahrnuto 8 závodů. Počítalo se pět nejlepších závodů. Kdo měl méně než pět závodů byl ve značné nevýhodě. Celkové výsledky pak v ORIS.

Kategoriepoř./celkem v kat.JménoPoč. záv.
D10N12/13Nikola V.1
D10 2/13Nela L.6
D106/13 Jolana D.6
D124/21Nora P.7
D127/21Aneta L.6
D1211/21Denisa Č.5
D1424/27Magda B.1
D162/10Eliška Č.8
D164/10Zita P.8
D21D13/15Alena V.2
D3528/34Radana V.3
H10N4/9Vojta K.3
H1221/23Antonín W.2
H1410/18Jan W.5
H1417/18Tadeáš H.1
H1612/16Jakub K.3
H359/44Tomáš D.7
H3512/44Martin W.5
H3518/44Miroslav L.3
H3528/44Igor K.2
H3529/44Ondra V.3

Výsledky podzimní části žebříčku žákovských a dorosteneckých kategorií. Celkem zahrnuto pět podzimních závodů. Počítali se 3 nejlepší závody. Kdo měl méně závodů měl značnou nevýhodu. Celkové výsledky pak v ORIS.

Z tohoto žebříčku se počítali licence. B. Licenci B si vyběhly Zita, Eliška a Nora.

Kategiriepoř./celkem v kat.JménoPoč. záv.
D12 4/19Nora P.5
D128/19Aneta L.4
D129/19Denisa Č.4
D1424/25Magda B.1
D162/10Zita P.5
D164/10Eliška Č.5
H1212/22Antonín W.2
H1410/16Jan W.4
H1415/16Tadeáš H.1
H1613/14Jakub K.2

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ubytování na OB mapě

Stříbrné Hutě

Závody

Podpořili nás

Kontakty

Mail: ob@okstrelka.cz
Mob.: 777 603 927

Přihlásit